"Masa musculara strategica pentru un corp musculos si suplu, fara sa devii sclavul salii sau al bucatariei"
secretele masei musculare

Ziua Barbatului (40 de pahare)

aperitive-digestive

Zilele astea, femeile au fost rasfatate.

Am scris, pentru ele, articole speciale de 1 si 8 Martie.

Barbati, credeati ca v-am uitat?

Azi e ziua noastra, si traditia zice ca trebuie sa bem 40 de pahare de vin, ca sa fim sanatosi, voinici si cu putere de munca, tot anul.

Dar nu despre vin vreau sa iti povestesc azi. Vreau sa iti zic cate ceva despre categoriile de bauturi numite “aperitiv” si “digestiv” (care se beau inainte, respectiv dupa masa).

Entuziastul fitness din mine se intreaba: “Oare chiar functioneaza aceste bauturi, sau sunt doar traditii?”

Ce sunt bauturile “aperitiv” si “digestiv”

O bautura “aperitiv” se serveste inainte de masa, pentru a stimula apetitul. In aceasta categorie intra vermouth-ul din Franta, fino sherry din Spania, si toata gama de “bitters”, cum ar fi Aperol, Averna sau Campari, din Italia.

Un “digestiv” este servit dupa masa, pentru a ajuta digestia. In categoria “digestive”, Franta e lider de piata cu cognac si armagnac. Alte categorii includ  brandy-urile de samburi (cum sunt grappa in Italia si vieux marc in Franta), brandy-uri de fructe, bitter-urile pe baza de plante, vinurile fortificate (port si madeira), si lichiorurile dulci (cum sunt Grand Marnier, Drambuie, si diferite lichioruri cremoase irlandeze).

Fiecare tara Mediteraneeana are o bautura facuta din anason (planta medicinala). Diferenta este momentul in care o bei: inainte de masa – pastis in Franta, arak in Orientul Mijlociu, raki in Turcia; sau dupa masa – sambucca in Italia si ouzo in Grecia.

Deliciosul “aperitiv”

Cand vine vorba de a “electriza” papilele gustative, categoria “bitters” de aperitive castiga, de departe. Bauturile bitter au fost create la inceput in scopuri medicinale, si erau produse de doctori, farmacisti si calugari, pentru a trata durerile de stomac. Ca orice medicament care se respecta, “leacul” a devenit repede “preventie”, si asa au intrat in gama bauturilor.

Continutul scazut de alcool ale acestor bauturi e facut sa te relaxeze si sa iti stimuleze simturile, mai degraba decat sa ti le adoarma. Plantele medicinale continute in bitter stimuleaza productia de sucuri gastrice.

Scopul, pana la urma, este sa iti ascuta simturile, asa incat sa savurezi mancarurile delicioase pe care urmeaza sa le consumi. Totul e sa o iei incet.

Contrar parerii populare, cocktail-urile si alte bauturi tari, nu sunt neaparat potrivite sa iti stimuleze apetitul. Continutul mare de alcool si aromele tari tind sa acopere si sa domine, in loc sa iti pregateasca papilele gustative pentru delicateturile mesei. Mai bine pastreaza-le pentru receptii oficiale si petreceri de Craciun.

Nobilul “digestiv”

bauturi-digestivCand bei un lichior dupa masa, se spune ca digestia se face mai bine, datorita continutului de alcool. Si se poate sa fie ceva adevar in aceasta traditie. Alcoolul stimuleaza productia de pepsina (enzima digestiva) din stomac, si creste secretiile digestive ale pancreasului.

Digestivele bazate pe plante merg cel mai bine, si ingrediente ca fenicul, chimen si cimbru sunt foarte bune pentru sistemul digestiv. Asa ca, felicitari Jaegermeister, Chartreuse si Fernet Branca – ati castigat.

Cum ramane cu celelalte categorii de digestiv? Spre surprinderea mea, bauturi ca brandy si whiskey au un efect advers asupra digestiei. Poate o sa pastrez paharul de cognac pentru momentele din biblioteca personala (cand o sa am una).

Asa ca, se pare ca exista ceva adevar in spatele traditiei de a bea un “aperitiv” inainte de masa si un “digestiv” dupa.

AVERTISMENT: Ai grija cu aceste bauturi daca urmezi un program de exercitii si alimentar pentru slabit. Majoritatea “digestivelor” si toate lichiorurile contin cantitati mari de zahar. Daca esti hotarat sa dai jos burta, mai bine micsorezi cantitatea de bauturi alcoolice consumate.

Si in final, pentru cei care se intreaba de ce scriu despre Demonul Alcool pe un site de fitness si sanatate, o sa iti reamintesc filosofia mea personala: Caut sa fiu cat mai disciplinat in toate ariile vietii mele, incluzand nutritia, antrenamentul si scopurile propuse. In acelasi timp, caut sa ma bucur cat mai mult de viata, sa savurez micile indulgente care dau culoare vietii.

Cheia este echilibrul, si nu am de gand sa devin “sclavul” salii sau al bucatariei. Pentru mine, indulgentele ocazionale reprezinta solutia pe termen lung, care imi permite sa ma bucur de viata, in timp ce ma antrenez si duc un stil de viata sanatos.

Cam asta e parerea mea despre lucruri. Depinde de tine sa gasesti abordarea care iti imbunateste TIE viata cel mai mult.

sursa imaginii

"Sharing is caring - da mai departe! "

Comentarii

  1. Mishu Petra spune:

    Unul din cele mai bune aperitiv-digestive (simultan) testate de mine este o “streşinică” din Moldova – ultrasec, (un rose obţinut din 2 soiuri albe şi trei soiuri negre) adică acru de-a binelea.
    Dacă bei un pahar (eu, unul de 250 ml.) înainte de masă, îţi face o poftă – până şi de… fasole cu ciolan, darmite de o ceafă suculentă.
    Dacă bei şi unul după masă (eu, tot unul de 250 ml.) accelerează digestia, suplimentând acţiunea HCl, a pepsinogenului, a gastrinei, sucului pancreatic, componentei biliare etc.
    Dar, numai pentru… CEI PUTERNICI – prietenii ştiu dece!!!

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

* (optional)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CAUTA ARTICOL

Sa socializam !

Calendar evenimente sportive

Arhiva

Suntem FINALISTI !!!

Finalist roblogfest 2012

Allblogs

Bloguri, Bloggeri si Cititori

CC

Powered by Adonis Software
Copyright © 2011 HunkBody.ro. Toate drepturile rezervate.