Intr-un articol anterior, iti vorbeam despre tractiunile la bara. Ei bine, muschii spatelui au nevoie si de “grosime”, nu numai de “latime”. Muschii spatelui sunt implicati in aproape toate miscarile zilnice, si asigura o coloana vertebrala sanatoasa. Mai ales in ziua de azi, cand cea mai mare parte a zilei ne-o petrecem asezati, cocosati in fata calculatorului sau in masina.
Astazi o sa facem cunostinta cu “Ramatul cu priza ingusta, la scripete”. Este unul dintre cele mai complete si eficiente exercitii pentru spate. Acest exercitiu lucreaza toti muschii spatelui, de la dorsal, la trapez si rhomboid.
Spatele este una dintre grupele mele preferate. Exista o mare varietate de exercitii din care poti sa alegi, si ramatul cu priza ingusta, la scripete, imi place foarte mult.
Hai sa vedem cateva indicatii care te vor ajuta sa executi corect ramatul cu priza ingusta, precum si un scurt video-demo:
1. Aseaza-te pe aparat si pune talpile pe platformele din fata, tinand genunchii usor indoiti.
2. Apleaca-te, mentinand o pozitie naturala a spatelui, si apuca manerele scripetelui, cu palmele orientate una catre cealalata.
3. Cu bratele extinse, trage-ti trunchiul inapoi, pana cand face un unghi de 90° cu picioarele. Spatele trebuie sa fie usor arcuit si pieptul in fata. Asta e pozitia de start.
4. Tinand spatele drept, trage greutatea spre abdomen, cu coatele pe langa corp. Expira. Atunci cand manerele aproape ating abdomenul, contracta-ti puternic muschii spatelui.
5. Lasa usor greutatea pana in pozitia de start.
6. Repeta pentru numarul dorit de repetari.
Atentie: Nu iti balansa trunchiul inainte si inapoi, pentru ca te poti accidenta la spate. Una dintre greselile cele mai frecvente la acest exercitiu este sa te apleci prea mult in fata.
Atunci cand faci prima oara acest exercitiu, iti recomand sa folosesti greutati mici, pana inveti forma corecta. Apoi, poti sa cresti greutatea, treptat.
Daca ai probleme medicale cu spatele, cere recomandarea unui doctor, inainte sa faci acest exercitiu.
Ramatul cu priza ingusta, la scripete, este un exercitiu de baza pentru spate, si al trebui sa il incluzi in antrenamentul tau.
Ai putea analiza tehnica respirației (inspirație-expirație) în timpul execuției unui exercițiu?
Multi incepatori (si nu numai), au tendinta sa isi tina respiratia in timpul exercitiului. Asta limiteaza absorbtia de oxigen catre creier, si poate duce la ameteli sau lesin.
Cel mai important lucru pe care trebuie sa il tii minte este: NU ITI TINE RESPIRATIA!
Pe langa asta, iti recomand sa expiri pe faza dificila (cand flexezi, ridici sau impingi greutatea), si sa inspiri pe faza mai usoara
De exemplu, daca faci impins cu bara la banca orizontala, expiri pe miscarea de ridicare a halterei, si inspiri pe miscarea de coborare.
Totusi, nu iti face prea multe griji despre respiratie, cel putin la inceput. O sa vina natural, cu timpul. Oricum, e mai bine sa respiri invers decat sa nu respiri deloc in timpul exercitiului.
nu functioneaza feed-ul rss la site si as vrea sa ma abonez, se poate rezolva cumva?
Nu stiu ce feed reader folosesti, dar esti primul care imi spune de aceasta problema. Incearca manual, cu adresa http://hunkbody.ro/feed/
nu merge in chrome,am reusit cu firefox sa-l adaug in google reader.
Merci de atentionare, o sa investighez problema si cu chrome-ul.
Pingback: Realizare program antrenament | Notite
Cu ce pot inlocui tractiunile la helcometru, va rog? Multumesc. Adrian
Cu ce poate fi inlocuit acest ramat cu priza ingusta la scripete?