Daca te-ai saturat sa mananci piept de pui la gratar, ca sursa de proteina pentru masa musculara, articolul de azi o sa te ajute. O iti arat un TOP 10 al surselor mele de proteina (altele decat puiul), care o sa adauge varietate planului tau de alimentatie.
Mananca oul INTREG, nu doar albusul. Galbenusul este cea mai hranitoare parte a oului, si e plin de vitamine si minerale..plus ca are un gust foarte bun.
Pe langa o sursa foarte buna de proteine, pestele are si o doza sanatoasa de acizi grasi omega-3. Oricine ma cunoaste poate sa iti zica ca sunt innebunit dupa peste (mai ales cu mujdei de usturoi).
Simplu, nu cu fructe sau alte “balarii”. Daca gasesti, iti recomand iaurtul grecesc, e excelent. Pe langa proteina, iaurtul contine si bacterii bune pentru tractul intenstinal.
Desi a fost de curand scandalul cu carnea de curcan cu antibiotice, curcanul ramane o sursa foarte buna de proteina pentru masa musculara. Poti sa il folosesti sa faci faimosul “chili musculoso”
Cum se zice..”Nu e pasare ca porcul”..Porcul a capatat o reputatie proasta (cum ca ar avea prea multa grasime). Totusi, daca alegi partile mai slabe, ai o sursa foarte buna de proteina pentru masa musculara.
Probabil nu o sa observi diferenta intre carnatii de pui si cei de porc, dar au o cantitate mult mai mica de grasime..Eu i-am incercat, sunt excelenti.
Fasole alba, neagra, rosie, mazare, linte. Proteina vegetala este foarte buna pentru masa musculara. In plus, aceste leguminoase au si o cantitate mare de fibre, care ajuta digestia si tranzitul intenstinal.
Una dintre cele mai bune surse de proteina pentru masa musculara. Carnea de vita poate fi gatita in multe feluri (gratar, la cuptor, in tigaie, chiar si in ciorbe). Fata de porc, carnea de vita are avantajul ca nu e la fel de grasa.
Eu unul, de cand am fost in Korea, am ramas un pasionat al fructelor de mare. Mananc orice: caracatita, creveti, homari, crabi, scoici, stridii, midii, calamar..Daca iti plac fructele de mare, sunt excelente ca sursa de proteina pentru masa musculara.
Branzica de casa este gustarea mea preferata “de seara”. Proteina din lactate, caseina, este o proteina cu eliberare lenta, si asta face ca pe tot parcursul noptii sa am un flux constant de amino acizi catre muschi.
In final, vreau sa iti dau un sfat. Cand eram la inceput, si abia invatam lucrurile de baza despre alimentatie si antrenament, ajunsesem cumva “obsedat de nutrienti”. Ce vreau sa zic cu asta? De exemplu, nu mai vedeam o friptura suculenta de vita, care trebuia savurata cu un pahar de vin rosu. Vedeam doar 40 g de proteina.
Si asta era valabil cu toate mancarurile. Tot ce ma gandeam era la necesarul de nutrienti, carbohidrati, proteine, grasimi..Nu mai apreciam mancarea cum ar fi trebuit. Eu iti recomand sa nu faci aceeasi greseala. Incearca sa gasesti echilibrul intre a iti asigura necesarul de nutrienti pentru masa musculara, dar nu uita sa apreciezi experienta mancarii, sa te bucuri de gust, de savoare, de miros..Enjoy food, food is good!
Stefane in legatura cu “oul” , daca e cu tot cu galbenus , am auzit ca daca depasesti cantitatea de 2 oua pe zi nu e bine pt ficat. Stii ceva despre treaba asta ?
Alex, uite aici un articol interesant care lamureste aceasta problema:
http://www.theglobeandmail.com/life/health-and-fitness/ask-a-health-expert/how-many-eggs-should-i-eat-in-a-week/article573714/
Hey daca te rog imi zici concret un brand de branza de casa care folosesti? Sau cascaval, in ideea in care as pune ceva sanatos razuit peste un broccolli cu piept de pui la gratar sau de genul
Mersi!
Mihai, mie imi place Covalact – Branzica de casa usoara (2% grasime).
salut eu pe fircare dimineata imi prepar 2 albusuri de oua batute amestecate intr-un pahar de lapte fiert… e sanatos?? mai procedeaza cineva la fel??
Edi, ai grija la salmonella (de la albusurile crude).
ce parte a porcului trebuie mancata(ceafa)?
Rares, mai degraba muschi sau pulpa (fara partile grase).
Salut Stefan!pot sa fac hepatita de la mai mult de 10 oua intregi pe saptamana?
Bogdan, vezi raspunsul pe care i l-am dat mai sus lui Alex.
stefan am si eu o intrebare este diferenta intre iaurt si sana?
Sincer, nu stiu.
Probabil faptul că sana e mai bogată în grăsimi, iar iaurtul poate fi unul dietetic, uneori chiar cu 0.1 % grăsime ?! Nu știu, zic și eu . . . Eventual încearcă un kefir, că e la mijlocul celor două extremități.
Am tot citit si inca nu sunt lamurit… cam cate grame de proteina ar trebui consumate pe zi ? si care ar fi raportul dintre carbo si proteina ?
Andrei, am dat cifre mai exacte aici:
http://hunkbody.ro/cum-sa-mananci-pentru-masa-musculara/
Salut, in legatura cu pestele, la conserva nu este bun? sau ce fel de peste la conserva, un nume ca nu stiu, ca unul intreg nu stiu sa il prepar.
Dani, si pestele in conserva e ok. Ton, sardine, hering..In suc propriu, in ulei vegetal sau in sos de tomate.
si sprotul este foarte bun,are cam 12 g de proteina daca nu ma insel.
Ce zici de cremwursti de pui?
Bogdan, in general in cremwursti ajung “resturile” de la pui (pielite, zgarciuri, etc). Probabil exista si cremwursti adevarati, din carne de pui, dar sunt foarte scumpi. Sigur, la fel poti sa zici si despre carnatii de pui pe care i-am recomandat in articol, deci ai grija..mai bine ii faci de casa.
Auzi Stefan…..eu am dimineata un shake care contine:
Urda 150-200g
2 galbenusuri de ou
300ml de iaurt
1-2 linguri de seminte
1/2 de banana
cacau si/sau miere …depinde de ce preferinte am ….ce parere ai?
Salut Stefan! Iaurtul grecesc din cate stiu are 10% grasime, cel putin asa am gasit eu. Nu este nici o problema ca are 10% grasime ? Nu este mai bun cel degresat cu 0,1% ?